Страница

Цени

Интраорални зъбни рентгенови снимки

1. Сегментна дентална (рентгенография по Dick, паралелна рентгенография)


Сегментна дентална

Тези зъбни снимки  показват целия зъб или група от зъб – от коронката до края на корена и периапианата област. Те се използват за откриване на проблеми в невидимата част на зъба,в челюстта,в периапикалната област-патологични изменения в зъбите, грануломи, кисти,вътрекоренова резорбция,костни промени, свързани с някои болести. Посредством тези зъбни снимки се прави план на  кореново лечение, поставяне на импланти и хирургически интервенции.Този тип снимки са задължителни след ендодонтско(кореново)лечение и служат като доказателствен материал при евентуални претенции на пациент.

Цена - 10.00 лв


2.Пародонтален статус (bite wing техника)

Пародонтален статус

Правят се около 6 - 8 зъбни сегментни снимки. Тези рентгенографии дават възможност да се диагностицира състоянето на зъбодържащия апарат на цялата челюст. Получава се  и информация за кариеси, пародонтални заболявания и друга патология в челюстите.

Цена - 10 лв на брой снимка


Екстраорални рентгенови снимки

Обхващат цяла или голяма част от долната и горната челюст и заобикалящите ги костни структури(синуси,стави,нос). Предимство е,че лигавицата на пациента няма контакт със сензорите,фиксиращи изображението,така че няма риск от гадене и повръщане.Панорамният апарат Planmeca Pro One е първия признат с ултраниско облъчване на пациента,като при деца дозата на облъчване се намалява допълнитено неколкократно.

1.Панорамна рентгенография (ортопантомография, ОПГ, OPG) 


Панорамна рентгенография (ортопантомография, ОПГ, OPG)

Показва общ изглед на челюстите, зъбите, синусите, назалната област и темпоромандибуларните стави. Откриват се ретинирали или допълнителни зъби, болестни състояния на зъбите, костни аномалии, кисти, инфекции, полипи в синусите, отношението на зъбите спрямо синусите, възпалителни процеси на темпоромандибуларните стави и фрактури.

Цена - 30.00 лв - рентгенографията е налична само в дигитален формат (On-line или на диск)



2.Рентгенография на темпоромандибуларните стави (ТМС, TMJ) 


Рентгенография на темпоромандибуларните стави

Темпоромандибуларните  стави са тези, чрез които долната челюст се свързва към темпоралната кост на черепа.Ставите са подвижно свързани към черепа, което позволява на челюстта да се движи плавно нагоре, надолу и настрани, и ни дават възможност да говорим, дъвчим и прозяваме. Мускулите, прикрепени към и около челюстта осигуряват съвместен контрол на позицията и движението на челюстта. Когато е налице болка или болезненост на ставите при дъвкане,съпроводено често и с оток  или прищракване по време на движение на челюстта, имате ограничено движение или блокиране на челюстта при отваряне и затваряне на устата, се налага изследване на ставите. Често се използва методът, подобен на панорамната снимка. Разликата е в областта на снимане, което позволява да се визуализират цялостно и лявата и дясната темпоромандибуларни стави.В зависимост от необходимостта могат да се направят латерална(странична),латерална предно-задна или cross sections графии.

Цена - 30.00 лв - само дигиталeн формат (On-line или на диск)


3.Рентгенография на синуси 


Рентгенография на синуси


Рентгенова снимка на изпълнените с въздух кухини, разположени в предната част на черепа около носа и челото. Това изследване се извършва, когато са налице симптоми на синузит или други смущения на синусите.С оглед на диагностиката на заболяванията на синусните кухини се правят латерални и/или фронтални рентгенографии.

Цена - 30.00 лв - само дигитална (On-line, без плака)

4.Естраорални сегментни и bite wing рентгенографии

Подходящи са при пациенти със силно изразен позив за повръщане.Предимството им е,че няма сензор вътре в устната кухина на пациента,който да дразни лигавицата,а в същото време облъчването е по-малко от панорамните рентгенографии,като зоната,която се обхваща е по голяма от сегментните. 

Естраорални сегментни и bite wing рентгенографии

Естраорални сегментни и bite wing рентгенографии

Цена - 10 лв за участък

Получаването на ПЛАКА се заплаща допълнително - 10,00лв.